Pannonhalma

Apátság

Pannonhalma a 8-as úton, Győrtől 16km-re, déli irányban található.

E helyen Géza fejedelem alapított monostort, amelynek felszentelésére 1001-ben Szent István király adott ki alapítólevelet.
Az apátság temploma ma lényegében a harmadik, 1224-ben felszentelt alakjában áll. A templom mai belső képében a középkori jelleget id. Storno Ferenc 1867-71 között végzett restaurálása alakította ki. Ezt a teret máig meghatározza az az Uros apát által építtetett, s II. András jelenlétében felszentelt korai gótikus épület.
Uros apát temploma a Dávid apát idejében építtetett, 1137-ben felszentelt, háromhajós második templom elrendezését követi.
A Szent István korában épült legelső templom nemrég előkerült alapfalai azt bizonyítják, hogy ez az épület - számos 1000 körüli német templomhoz hasonlóan - nyugati apszissal rendelkezett.
A XIII.századi épület és különösen a Porta Speciozának nevezett déli kapuzat gótikus elemei, a természethű növényi díszítmények a mesterek francia tanultságára vallanak.
Mátyás király korában az apátságon jelentős építkezések folytak. A kerengő is akkor kapta mai formáját. Az épületegyüttes barokk magja az 1720-as években létesült. Újabb, két tornyos, klasszicista átalakításának tervéből csak az egyik torony és a könyvtár valósult meg. A hegytetőn álló bencés apátság távlati képében a XIX.századi elemek dominálnak.

Térkép

Alaprajz

   
Vissza a nyitólapra